..

         Akut Appendisit:

         Appendiks vermiformis kalın barsak ve ince barsağın birleştiği bölgede kör barsak şeklinde yerleşimli küçük bir tübüler yapıdır. Bu organ lenf bezlerinden çok zengin bir organdır. Bu tubüler yapının enfeksiyonlarına bağlı appendiks şişip şiddetli ağrılara sebep olur. Genellikle ilk önce mide ağrısı ve göbek çevresinde olan bir ağrı şeklinde başlayıp sonra sağ alt kadranda sürekli vasıflı geçmeyen şiddetli bir ağrıya sebep olur. Appendiksin yerleşimine göre ağrını karakteri ve yeri farklılık gösterebilir. Anamnez, fizik muayne ve labratuar inceleme ile tanı genellikle konulabilir. Ayırıcı tanı için ultrason, gerekirse tomogrofi çekilebilir.

 

         Akut Appendisit Tedavi:

         Akut appendisit hastaların erken dönemde akut batın bulguları gelişmemiş ise antibiyotik tedavisi ile tedavi başarılı olabilir. Doktorunuz muayne ve labratuvar bulgularına göre direk ameliyatta önerebilir. Ameliyat açık veya kapalı yöntem ile yapılabilir.

 

        Laparaskopik Appendektomi:

        Göbekten girilen bir kamera ile batın içi incelenir. Batın içinde başkaca bir patoloji olup olmadığına bakılır. Daha sonra appendiksin yerleşim yerine göre girilecek trokar deliklerinin yerleri belirlenir. Toplam 3 trokar deliği ile akut appendisit kapalı yöntem ile alınabilir. Genellikle 6 saat sonra hastanın yemek yemesi ve hareketlenmesi sağlanır, ertesi gün taburcu edildir. Alınan appendiksin patolojik incelemesi mutlaka değerlendirilmelidir.