Ameliyat öncesi hazırlık nasıl yapılır?

 

Tüm hastalara ameliyatın güvenli olup olmadığını anlayacak değerlendirmeler yapılır. Hastanın psikolojik değerlendirilmesi, tıbbi geçmiş sorgusu, kan testleri, covid 19 için sürüntü testleri, kardiyak testler yapılır. Obezite ve metabolik cerrahi uygulayacağımız hastalara gastroskopi ile midenin incelenmesini ve batın ultrasonu ile karaciğer ve safra kesesinin değerlendirilmesini önermekteyiz. Yapılan değerlendirmede çıkan bulgulara göre ek incelemeler gerekli olabilir. Sigara kullanan bireylerin sigarayı ameliyattan en az 6 hafta önce bırakmaları ve ameliyat sonrası sigara kullanmamaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Sigara içmek ameliyat yaralarının kötü iyileşmesi ve zımba kaçakları riskini arttırır. İleri dönemlerde mide ve barsak ülserleri oluşumuna sebep olabilir.

 

Ameliyat ne kadar sürer?

 

Ameliyat süresi hangi prosedürü gerçekleştireceğimize göre değişiklik göstermektedir. Ameliyatta alacağınız anestezi süresi 45 dakika ile 90 dakika arasında değişecektir. Ameliyat sonrası ameliyathane içinde uyandırma odasında 10-15 dakika takip edileceksiniz.

 

Ameliyat nasıl yapılmaktadır?

 

Ameliyat laparaskopik yöntem ile yapılır. Genellikle üst karın bölgesinden girilen 5 adet trokarın yerleştirilmesi için yapılacak kesileriniz olacaktır. Bu kesiler genellikle 3 adet 1,5 cm lik ve 2 adet 0,5 cm’ lik kesiler şeklinde olur. Ameliyat sonrasında bu kesilerinin emilebilir sütürler ile kapatılır. Ameliyat sırasında diren konulmuş ise bu diren genellikle ameliyat sonrasında ilk 2 gün içinde alınır.

 

Ameliyat sonrası ne zaman ayağa kalkabilirim?

 

Ameliyat sonrası hastalarımızın 6 saat sonra yatakta oturmalarını ve bir süre sonra yürümelerini istemekteyiz. Laparaskopik cerrahi erken dönemde hareketlenme ve mobilizasyon için büyük avantaj sağlamaktadır. Hastanın erken dönemde hareketlenmesinin iyileşme sürecine katkısı çok fazladır.

 

Ne kadar kilo verebilirim?

 

Bariyatrik cerrahi kilo vermede en etkili yöntemdir. Bununla birlikte kişinin ne kadar kilo vereceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişilerin metabolizma hızları, yaş , spor alışkınlıkları , diyete uyum gibi farkı sebepler ile kilo verme hızı ve kilo verme miktarı hastalar arasında farklılıklar göstermektedir. Kilo verme süresinde 2-3 haftalık kilo verme sürecinde duraksamalar beklenen bir olaydır. Maksimum kilo verme oranına ilk 1 yılda genellikle ulaşılmakla birlikte bu süreç 2 yıla kadar uzayabilir.

 

Tekrara kilo alır mıyım?

 

Kilo vermede ve bu kilonun korunmasında en etkili yöntem obezite cerrahisidir. Hastanın tekrar kilo alması hastanın sağlıklı yaşam ile ilgili önerilere uymaması ile ilişkilidir. Üç yıldan sonra tekrar kilo alımında hafif bir risk artışı söz konusudur. Üç yıldan sonrada birey sağlıklı yaşam önerilerine uymalıdır.

 

 

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeliyim?

 

Obezite cerrahisi kilo vermede en etkili yöntem olsa da, hastalar uzun süreli başarı için yaşam değişikliklerine uymalıdır. Önerilen diyet ve egzersiz programlarına uymak uzun dönemde kilo kaybında ve verilen kilonun korunmasında başarıyı getirecektir. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde yeterli sıvı, protein ve vitamin almanızı sağlayacak takviyeler almanız önerilecektir. Diyetisyen görüşmesi ile ameliyat öncesi ve sonrasında beslenme bilgileri alacaksınız. Günlük beslenme ihtiyacınız karşılamak için az ve sık yemek yemeniz tavsiye edilecektir. Kalori ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle birlikte günlük 1000 kaloriden az enerji almanızı sağlayacak bir beslenme programı oluşturulacaktır.

 

İçmemem gereken içecekler var mı?

 

Yüksek kalori içeren içeceklerden (milkshake, alkol vb.) uzak durulmalıdır. Gazlı içecekler önermiyoruz. Kafein besin emiliminde azalmaya sebep olabileceği gibi iştah arttırıcı özelliğide vardır. Vücutta susuzluğa sebep olabilir. Bu sebeple özellikle ilk 1 ay kafeinli içecekler önermiyoruz.

 

Dumping sendromu nedir?

 

Rafine şeker içeren yüksek yoğunluklu gıda alımında; halsizlik, yorgunluk, terleme, baş ağrısı, baş dönmesi, ishal, terleme gibi şikayetlerle ortaya çıkan bir sendromdur. Diyette rafine şeker içeren gıdaların alınmaması ile bu sendrom önlenir.

 

Ameliyattan sonra kullanmam gereken ilaçlar var mı?

 

Obezite cerrahisi sonrası hastaların normal beslenmeye geçene kadar protein takviyesi alması gerekmektedir. Ayrıca multi vitamin takviyeleri kullanmanız önerilir.

 

Ameliyat sonrası ne sıklıkla kontrolden geçmeliyim?

 

Ameliyat sonrası ilk yıl 6 ay da bir, sonraki yıllarda; yıllık kan tetkikleri yapmak için kontroller yaptırmanız gerekli olacaktır.

 

Ameliyat sonrası cilt sarkması problemi yaşar mıyım?

 

Cilt sarkması hızlı kilo kaybına bağlı her hastada farklı dercelerde olabilir. Bu durumun kimlerde problem oluşturacağını bilmek zordur. Yaşın fazla olması, yüksek vücut kitle indeksi, sigara kullanmış olmak, genetik bazı etkenler sebebi ile bu durum daha fazla problem oluşturabilir. Eğer böyledir problem oluşur ise bu konuda uzmanlaşmış plastik cerrahlardan yardım isteyebilirsiniz. Böyle bir operasyon ideal kilo hedefine ulaştıktan ve kilonuz en az 6 ay stabil seyrettiğinde uygulanabilir. Genellikle Obezite cerrahisi sonrası 18- 24 ay sonrası uygulanabilir.