..

           

           

 

              Fıtık Nasıl Tedavi Edilir?

              Fıtık tedavisi cerrahidir. Şikayeti olmayan kişilerde bu konuda acele etmesi gerekmese de eninde sonunda cerrahi müdahale gerekeceğini bilmeleri gerekir. Fıtık nerede olursa olsun uygun hastalarda minimal invaziv cerrahi ile onarılabilir. Laparaskopik yada endoskopik teknikler ile fıtığı onarmak mümkündür.

 

              Kasık Fıtıkları için çeşitli ameliyat yöntemleri zaman içinde gelişmişti. Bu yöntemler meshli(greftli, yamalı), yada meshsiz(greftsiz, yamasız) olarak ayrılabilir. Bir greft yardımı ile yapılan fıtık onarımı, greftsiz yöntemlere göre daha az tekrarlama riskine sahiptir. Bazı özel durumlar dışında (fıtık bölgesinin enfekte olması gibi) kasık fıtıklarında greftli onarım yapmayı öneririz.

              Greftli onarım yapılırken kullanılan greft, karın duvarının dış yüzeyine yada içi yüzeyine yerleştirilecek şekilde fıtık onarım teknikleri mevcuttur. Greftin iç kesime yerleştirlmesinin avantajları mevcuttur. Bu avantaj karın içindeki basınçtan yararlanarak greftin karın duvarına tespitinin sağlanılmasıdır. Bu da daha az tespit dikişi kullanılmasını sağlar.

                Laparaskopik Kasık Fıtığı Onarımı nasıl yapılır?   

               Laparaskopik kasık fıtığı onarımında çeşitli teknikler tarflenmiştir. Bunlar TEP, TAPP, eTEP, İPOM gibi sayılabilir. Bu teknikler içinde en az minimal invaziv olarak yapılan teknik TEP tekniğidir. Göbek altından karın kasının alt zarı açılarak kasık bölgesine girilir ve bir boşluk oluşturulur. İki adet daha çalışma portu girilerek Fıtık bulunur batına redükte edilir. Kasıkta potansiyel fıtık oluşumu riski olan bütün noktalar görülür ve greft bu bölgeleri kapatacak şekilde bu bölgeye yerleştirilir. Cooper ligamanına yapılacak iki adet tespit, greftin batın içi basıncı ile bu bölgede kalması için yeterlidir. Bu teknikte cerrahın tecrübeli olması gerekmektedir. Bu tecrübe en az 100 vaka yapmış olmayı gerektirir. Bunun dışında eTEP tekniğinde daha geniş bir alan açılarak fıtık onarımı yapılır, çalışma portlarının açılı yerleştirlmesi cerrah için çalışma avantajı sağlar. TAPP tekniğinde batın içinden girilerek karın duvarı iç zarı kesilerek açılır ve fıtık onarımı batın içinden yapılır. Daha sonra açılan karın duvarı zarını kapatmak gerekir. İPOM tekniğinde batın içinde hiç karın zarı açılmadan özel bir yama kullanılarak yapılan fıtık onarımıdır , Bu grefti batın içinde tespit etmek gerekir, anatomik olarak diseksiyon yapılmadığı için tespitte çok dikkatli olmak gerekir. 

              Laparaskopik fıtık onarımı daha erken dönemde günlük hayata dönüş, daha erken işe dönme, daha az ameliyat sonrası ağrı çekme gibi avantajları ile ön plana çıkmaktadır. Ameliyat sonrası 6 saat sonra hastalar hareketlendirilir ve ertesi gün taburcu edilir.